Kunst

Wat is het verband tussen kunst en mensenrechten?

Met Sofie Verclyte en Brigitte Herremans

Artistieke praktijken als ‘taal’ voor mensenrechten 

Ideeën over mensenrechten worden niet altijd op een verbale manier uitgedrukt. Het onderzoek ‘On migrating heritage’, gefinancierd door KASK/HOGENT, in Shatila (Beiroet) gaat over artistieke praktijken als ‘taal’ in conflict en verplaatsing. Het is een canvas om ideeën rond mensenrechten vorm te geven en hierover in dialoog te treden. Dit filmpje toont een manier van interactie tussen één van de ambachtslieden en de onderzoeker d.m.v. borduren, een rijke traditie geworteld in de regio. Het gaat over samen borduren, het leren van deze taal.

‘For Sama’ laat zien dat onverschilligheid doodt

Het conflict in Syrië is een van de meest gruwelijke en best gedocumenteerde conflicten in de moderne geschiedenis. De omvang is onbevattelijk: meer dan 500.000 burgers werden gedood en miljoenen burgers zijn getroffen door misdaden zoals detentie, gedwongen verdwijning, foltering, willekeurig geweld tegen burgers en gedwongen verplaatsingen. Deze feiten volstaan echter niet om Syrië opnieuw op de radar te zetten. De documentaire ‘For Sama’ doorbreekt de Syrië-vermoeidheid en maakt de slachtoffers opnieuw zichtbaar voor burgers in Europa. Onderzoekster Brigitte Herremans belichtte in een gesprek op ‘Pompidou’ op Klara (20 oktober 2020) wat de documentaire zo uitzonderlijk maakt.

In een gesprek naar aanleiding van de lancering van ‘For Sama’ in België, benadrukte dokter Hamza Al-Kataeb dat de belangstelling voor ‘For Sama’ deugddoend is, en dat aandacht voor de strijd van Syrische burgerrechtenactivisten noodzakelijk blijft.  

%d bloggers liken dit: